Jednym ze sposobów na zachowanie pięknego wyglądu jest stosowanie olejku rycynowego. Wyróżnia się on szerokimi właściwościami, znajduje zastosowanie w medycynie oraz kosmetologii. Co sprawia, że warto go stosować? Kiedy sprawdzi się najlepiej?

 

Olejek rycynowy – zastosowanie

Olej rycynowy otrzymuje się z nasion rącznika pospolitego, zawierającego oleistą substancję. To ona jest bogata w unikalne właściwości. Możliwości jej stosowania odkrył Edgar Cayce. Badał on wpływ oleju rycynowego na schorzenia narządów wewnętrznych. Odkrył, że okłady z wykorzystaniem tego oleju poprawiają krążenie, pobudzają funkcje obronne organizmu i pomagają w odbudowie równowagi między komórkami. Zalecał stosowanie okładów w schorzeniach, w których występuje niedostateczne usuwanie toksyn z organizmu z uwagi na zaburzenia obiegu limfatycznego.

 

Z tego powodu olejek rycynowy był pierwotnie stosowany na zaparcia, nieżyt żołądka. Specyficznych właściwości jest jednak więcej, wynikają one z jego składu chemicznego. Może być on stosowany bezpośrednio w postaci glicerydu lub w formie kwasu rycynowego. Olej z nasion rącznika pospolitego jest bezpieczny dla zdrowia. Faktem jest, że ziarna są toksyczne z uwagi na obecność rycyny (w oryginale w roślinie jako toksoalbumina), lecz toksyna ta zostaje wyeliminowana w procesie ekstraktacji oleju. W efekcie jest to gęsta ciecz barwy żółtej, bezwonna i nieposiadająca charakterystycznego smaku.

 

Olej rycynowy jest stosowany od setek lat w Indiach. Obecnie najczęściej pod postacią składnika lekarstw i kosmetyków. W medycynie najpowszechniej stosowany jest jako środek na przeczyszczenie. Olejek wchodzi w reakcję z enzymami trzustki, przekształcając się w mydła potasowe i sodowe, które wzmagają pracę jelit. Ponadto wykorzystywany jest do terapii w formie okładów:

 

  • w bólach głowy,
  • w artretyzmie i zapaleniu stawów,
  • na drobne skaleczenia i otarcia skóry,
  • w bólach mięśni, zwłaszcza wynikające z przeciążenia lub przetrenowania.
Kosmetyczne zastosowanie olejku rycynowego wynika głównie z jego silnych właściwości nawilżających. W składzie znajdują się również glicerydy innych kwasów tłuszczowych, a w tym linolowego, stearynowego, oleinowego i palmitynowego. Ponadto to cenne źródło kwercetyny i glikozydów flawonowych o właściwościach antyoksydacyjnych, czyli opóźniających starzenie się komórek.

 

Zalety olejku rycynowego

Należy wskazać na ogromne zalety olejku rycynowego:

  • pozwala w łatwy i tani sposób zadbać o urodę,
  • jest w pełni naturalny,
  • znajduje wszechstronne zastosowanie,
  • można go wykorzystywać samodzielnie lub jako składnik w maseczkach i innych specyfikach.
Najważniejsze jednak zalety olejku rycynowego to jego właściwości, zwłaszcza te nawilżające, przeciwzapalne, antybakteryjne.

 

Olejek rycynowy na skórę

Ten typ olejku idealnie sprawdzi się w przypadku nadmiernie suchej skóry. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe wnikają do skóry i nawilżają ją, dlatego może być wykorzystywany na twardy, popękany naskórek. Samodzielnie lub z dodatkowymi składnikami, np. jogurtem naturalnym, może być używany do przeciwdziałania popękanej skórze łokci, kolan, a także stóp. Współcześnie docenia się jednak najbardziej jego odmładzające właściwości, które wynikają ze stymulowania produkcji kolagenu. Co ciekawe, może być stosowany profilaktycznie, jak i na powstałe już zmarszczki. Od starożytności wykorzystywany jest na podrażnioną skórę. Zapewni odpowiednie działanie w przypadku zmian skórnych, takich jak liszaje czy kurzajki. Kurację warto podjąć już w chwili niewielkich zmian, aby mogła być bardziej skuteczna. Jest źródłem kwasu undecylenowego o silnych właściwościach grzybobójczych, dlatego też może wyeliminować grzybicę, grzybicę stóp oraz kandydozę.

 

Z olejkiem rycynowym można przygotować domowe maseczki i aplikować je na twarz, dłonie, a także inne fragmenty ciała. Można dodać go do kąpieli, gdyż niemal całkowicie rozpuszcza się w wodzie. Dzięki temu skóra będzie idealnie nawilżona.

 

olejek rycynowy zastosowanie

 

Olejek rycynowy na włosy

Stosowanie olejku rycynowego na włosy ma sens z uwagi na działanie:

  • stymulujące wzrost włosów,
  • kondycjonujące włosy,
  • poprawiające kolor włosów.
Olejek pobudza mikrokrążenie, dzięki czemu wcieranie go w skórę głowy przyczyni się do intensyfikacji wzrostu włosów. Poprawia kondycję włosów dzięki właściwościom odżywczym i zatrzymującym wilgoć. Odżywia suche i zniszczone włosy. Polecany jest zwłaszcza do ujarzmienia rozdwojonych, nadmiernie puszących się końcówek. Działa delikatnie przyciemniająco, przez co może pomóc ujednolicić kolor włosów. Stosowany na samą skórę głowy wzmacnia cebulki, stąd włosy zaczynają rosnąć szybciej i stają się gęstsze. Pomaga eliminować problemy skóry głowy, zwłaszcza nadmierną suchość oraz łupież. Efektem kuracji włosów i skóry głowy olejkiem rycynowym włosy stają się miękkie, nabłyszczone, gęstsze i wyraźnie odżywione. Olejek powinien być aplikowany systematycznie w małych ilościach, np. za pomocą miękkiej szczoteczki. Można dodać kilka kropel olejku do szamponu.

 

Olej rycynowy na brwi

Każda kobieta doceni działanie olejku rycynowego na brwi. Żeby uniknąć dorysowywania włosów w miejscu, gdzie powinny rosnąć brwi, można zadbać o naturalne brwi w naturalny sposób. Wystarczy regularnie aplikować olejek na linię brwi, aby zamienić rzadkie, asymetryczne i pełne ubytków brwi w idealnie gęste o naturalnej formie. Taką czynność powtarzać 2-3 razy w tygodniu. Olejek sprawi, że brwi staną się grubsze, bardziej wyraźnie i lśniące.

 

Olejek rycynowy na rzęsy

Wykorzystywaniu właściwości oleju rycynowego w kosmetyce niemal nie ma końca. Można go znaleźć wśród sposobów na piękne rzęsy. Dzięki niemu rzęsy stają się bardziej odporne, nie wypadają i ulegają zagęszczeniu. W wielu przypadkach obserwowane jest przyciemnienie włosów rzęs, zwłaszcza w efekcie regularnego stosowania. Więcej o olejku rycynowym na rzęsy przeczytasz tutaj.
–> Zobacz również najnowszy ranking serum na porost rzęs.

 

Olejek rycynowy na twarz

Naturalne właściwości zapobiegające starzeniu się skóry sprawiają, że olej rycynowy znajduje powszechnie zastosowanie w produktach do twarzy. Zapewnia on właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Przeciwdziała zmarszczkom za sprawą licznych witamin, minerałów oraz kwasów, zwłaszcza omega-6. Cera w wyniku pielęgnacji olejkiem rycynowym staje się napięta, odżywiona, nawilżona. Dbając o właściwe nawilżenie skóry, chroni ją przed pojawieniem zmarszczek mimicznych i innych objawów starzenia. Kobiety powinny wypróbować olejek rycynowy do usuwania resztek makijażu. Stosowany jako naturalny tonik do twarzy ukoi cerę i zabezpieczy ją przed przesuszeniem. Olej z nasion rącznika pospolitego pozwoli zadbać o właściwy poziom nawilżenia ust. Przyda się w problemach ze spierzchniętymi ustami.

 

Olejek rycynowy na trądzik

Z uwagi na właściwości przeciwgrzybiczne i antybakteryjne olejek rycynowy może okazać się złotym środkiem na trądzik. Wspomaga procesy regeneracyjne. Działa dezynfekująco, przeciwzapalnie. Zmiany trądzikowe można posmarować czystym olejkiem rycynowym i pozostawić na noc. Takie regularne stosowanie może pomóc pozbyć się trądziku lub znacznie złagodzić niedoskonałości. Należy go jednak aplikować w bardzo małych ilościach, aby nie zatykał porów.

 

olejek rycynowy właściwości

 

Olej rycynowy na paznokcie

Oprócz tego, że olejek rycynowy zadziała regenerująco i kojąco na skórę dłoni, przyczyni się do wzmocnienia paznokci. Jest polecany zwłaszcza w przypadku zniszczonych i rozdwajających się paznokci. Co ciekawe, przyda się też do zmiękczenia skórek wokół paznokci, co ułatwia wykonanie manicure.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *